De Ankh – De sleutel van het leven

De ankh is een van de bekendste Egyptische symbolen en vertegenwoordigt in de Egyptische mythologie HET LEVEN. Het woord Anch zien we in die hoedanigheid ook terug in de naam Toet’anch’amon, welke ‘levend’ evenbeeld van Amon betekent.

Het kruis wordt vaak afgebeeld als een simpel en eenvoudig gouden kruis met een lus aan de bovenkant. Het symbool wordt het “levenskruis” of “de sleutel van het leven” genoemd en dateert terug tot de Vroege Dynastieke Periode, van ongeveer 3150 – 2613 v. Chr.

De Egyptenaren geloofden dat hun tijd hier op Aarde slechts een deel was van een groter, zelfs oneindig leven. De ankh symboliseert zowel het hiernamaals als het sterfelijke bestaan hier op Aarde.

De ankh en waar het allemaal voor stond was belangrijk door haar betekenis. Zelfs alle mensen die niet konden lezen, begrepen nog wel de symboliek van objecten en waar ze voor stonden.

De ankh wordt overigens vaak afgebeeld samen met andere oud-Egyptische symbolen, zoals de Djed en de Was scepter, en wordt door verschillende Egyptische goden gedragen op hiërogliefen en schilderingen in tombes. Veel Egyptenaren droegen dit kruis ook rond hun nek als een amulet.

De exacte oorsprong van de ankh is helaas onbekend, maar Egyptoloog Sir Alan H. Gardiner (1879-1963) geloofde dat dit symbool voort is gekomen uit het bandje van een sandaal, waarvan de bovenste lus achter de enkels om ging en waarvan het verticale stokje bij de tenen aan de zool zat. Hij ontdekte deze mogelijke oorsprong nadat hij leerde dat het Egyptische woord voor sandaal “nkh” is, dus het is niet eens zo ver gezocht, hoewel dit verhaal nooit is bewezen of veel aanhang heeft gekregen.

Een andere Egyptoloog, Wallis Budge (1857-1934), geloofde dat de ankh voortkwam uit de gesp van de godin Isis, wat misschien waarschijnlijker is, maar vooralsnog geen geaccepteerde theorie is. De ankh met de ‘djed’, tezamen de ‘knoop van Isis’, werd gezien als een ceremoniële gordel die symbool stond voor de vrouwelijke genitaliën en daarmee voor vruchtbaarheid. Het idee dat de oorsprong van de ankh ligt in een symbool voor vruchtbaarheid is het meest consistent met de gehele oud-Egyptische geschiedenis.

Als symbool van vruchtbaarheid

De lus van de ankh staat voor de vagina en de lijn eronder vertegenwoordigt de penis in verbintenis met de vagina. Hiermee staat het dus symbool voor de creatie van nieuw leven. De ankh is een man en een vrouw in perfecte vereniging en harmonie, en wanneer dit gebeurt, wordt er nieuw leven geboren. Men ziet de uitgestrekte ‘armen’ van de ankh ook wel als de kinderen die voortkomen uit de unie van man en vrouw.

Als symbool van spiritualiteit
De ankh wordt ook vaak vertegenwoordigt als een sleutel. Met de lus als bovenkant staat dit symbool voor de sleutel tot alle verborgen kennis. Ook symboliseert de sleutel het eeuwige aspect van de ziel, omdat het geen begin of einde heeft.

Academicus Adele Nozedar schreef er mooi samengevat dit over:

“De hoeveelheid betekenis die we uit zo een simpel symbool kunnen persen is ontzagwekkend. De ankh staat voor de mannelijke en vrouwelijke genitaliën, de zon die boven de horizon komt en de verbintenis van hemel en aarde. Dit verband met de zon betekent dat de ankh van origine in goud -de kleur van de zon- werd getekend, en nooit in zilver, want dat stond voor de maan. En los van de complexiteiten van deze losse elementen, hoe zag de ankh er überhaupt uit? De gelijkenis met een sleutel geeft ons een hint over een andere betekenis van dit magische symbool. De Egyptenaren geloofden dat het hiernamaals net zo betekenisvol was als het huidige leven en de ankh bood hen de sleutel tot de poorten van de dood en wat daarachter lag.”

We hopen dat je het leuk en interessant vond om dit allemaal over de Ankh te lezen,

Liefs,

Team House of Harmony

Winkelwagen
Scroll naar boven